Wanneer verhalen niét binnenkomen: 5 valkuilen van storytelling
Auteur: Kathleen Snoeckx
In deze blog lees je:
* De meest voorkomende storytelling-valkuilen
* Waarom een goeie intentie vaak niet genoeg is
* Hoe je wél een verhaal vertelt waar mensen iets mee zijn
Te veel verhalen vertrekken vanop directieniveau en geraken nooit in de onderste – zo belangrijke – laag van een organisatie. Ze vertellen het grote plan, maar niemand ziet wat dat met hun werk te maken heeft. Resultaat? Zuchten, scrollen of erger: schouderophalende collega’s. Hoe doe je dat beter? Praat met mensen op de vloer. Laat hén aan het woord zodat je verhaal klopt en blendt bij wat er écht leeft op de werkvloer. En ook: test je verhaal bij een paar collega’s voor je ermee zwaait op intranet.
Inspirerende losse flodders zijn leuk, tot iedereen zich afvraagt: "Wat was nu weer het punt? Zonder een groter verhaal errond, voelen ze aan als een hoop losse Bond Zonder Naam-wijsheden. Hoe vermijd je dit? Maak werk van een doordachte verhaalstructuur die je missie en waarden weerspiegelt. En blijf daar consequent in, op elk kanaal – van nieuwsbrieven tot koffiemachinepraat.
We zien het vaak: een verhaal waarin alles goed gaat, iedereen mee is en het einde happy is. Alleen…zo zit het leven niet in elkaar. En je collega’s prikken daar zo door. Meer zelfs, het veroorzaakt een gevoel van niet begrepen te worden. Terwijl collega’s alle mogelijke hordes nemen op de werkvloer, komt iemand doodleuk vertellen dat alles prima loopt. Zo’n goed nieuws show is dan enkel olie op het vuur. Wees eerlijk en transparant. Laat ook zien waar het moeilijk ging. Toon je fouten. Dat maakt je menselijk, geloofwaardig en – verrassend genoeg – véél inspirerender.
Een verhaal dat niks met iemands dagelijkse werk te maken heeft? Da’s als een kookboek cadeau doen aan iemand die elke dag take-out bestelt. Goedbedoeld, maar compleet naast de kwestie.
Laat collega’s liever zélf vertellen wat een bepaalde beslissing voor hen betekent. Of toon hoe iets hun werk beïnvloedt. Zo kweek je herkenning en betrokkenheid.
Een verhaal één keer droppen in een nieuwsbrief en dan verwachten dat het blijft plakken? Vergeet het maar. Niemand die het onthoudt. Mensen hebben herhaling en variatie nodig voor iets blijft hangen. Breng je verhaal daarom in verschillende formats en op meerdere kanalen. Heb geen schrik om je boodschap vaak te herhalen. Doe het slim en subtiel, maar consequent.
Een straf verhaal op de werkvloer? Dat vraagt meer dan goede bedoelingen en een vlotte pen. Het moet écht zijn. Strategisch doordacht. En vooral: relevant voor wie het moet horen.
Wil je verhalen vertellen die wél binnenkomen? Studio InsideOut helpt. Stuur een berichtje en wij luisteren naar je – zonder verkooppraatjes, beloofd.
Lijkt het je wat om vrijblijvend kennis te maken?
Laat het ons weten! Stuur een mailtje of bel ons.
We horen graag van je.