De 4 bouwstenen van vertrouwen: van theorie naar praktijk

Je kunt als leider alle KPI’s halen, maar zonder vertrouwen ben je nergens. Vertrouwen op de werkvloer is als wifi: je merkt pas hoe belangrijk het is als het wegvalt. De Trust Equation biedt een praktisch kompas om vertrouwen te versterken en teams te laten floreren.

Auteur: Erwin Van Overloop

In dit artikel lees je dat:

  • Vertrouwen de sleutel is tot succesvolle relaties en prestaties.
  • De Trust Equation een concreet raamwerk biedt om vertrouwen te versterken.
  • Organisaties met hoog vertrouwen beter scoren op betrokkenheid en productiviteit.

 

Vertrouwen is het fundament van elke succesvolle organisatie. Volgens de IC Index 2024, het onderzoek van het Institute for Internal Communication (IOIC) in het VK, vormt vertrouwen de basis voor effectieve communicatie en daarmee ook voor organisatorisch succes. Toch blijft het meten en versterken van vertrouwen een uitdaging. Een waardevol hulpmiddel is de Trust Equation, ontwikkeld door Charles H. Green. Deze formule biedt leiders een praktisch raamwerk om vertrouwen te analyseren én te vergroten.

Vier bouwstenen van vertrouwen

De Trust Equation bestaat uit:
Vertrouwen = (Geloofwaardigheid + Betrouwbaarheid + Intimiteit) / Zelfgerichtheid.

Laten we deze componenten toepassen op leiderschapscommunicatie.

 

1. Geloofwaardigheid: kennis delen en open zijn

Leiders die transparant communiceren, versterken hun geloofwaardigheid. Uit het Gallagher onderzoek blijkt dat medewerkers geloofwaardigheid koppelen aan authenticiteit en het vermogen om complexe onderwerpen begrijpelijk te maken. Bijvoorbeeld: gebruik duidelijke taal en wees eerlijk over onzekerheden; dat vergroot niet alleen vertrouwen, maar ook begrip binnen je organisatie.

 

2. Betrouwbaarheid: zeg wat je doet, en doe wat je zegt

In tijden van hybride werken is consistentie essentieel. Door met vaste frequentie te communiceren, kun je vertrouwen opbouwen. Onderzoek van Gallup toont aan dat betrouwbare managers 70% meer kans hebben om betrokkenheid binnen hun teams te bevorderen. Uit het IOIC-onderzoek blijkt dat in organisaties waar interne communicatie als uitstekend wordt beoordeeld, het vertrouwen in leiderschap veel groter is.

 

3. Intimiteit: persoonlijke verbindingen versterken

Het opbouwen van een veilige omgeving waarin medewerkers zich gehoord voelen, draagt bij aan betere relaties. Dit kan door actief luisteren, empathie tonen en regelmatig informele check-ins te houden. Volgens de Global State of Internal Communications 2023  is dit cruciaal in hybride en remote werkomgevingen.

 

4. Zelfgerichtheid: het vermijden van egoïsme

Medewerkers vertrouwen leiders die hen centraal stellen. Dit betekent dat je openstaat voor feedback en beslissingen neemt die het collectieve belang dienen, in plaats van eigenbelang.

Vertrouwen versterkt niet alleen relaties, maar ook prestaties. Bedrijven met hoge vertrouwensniveaus melden een stijging van betrokkenheid en productiviteit: 47% hogere aandeelhoudersreturns (Watson Wyatt, 2009), 20-25% toename in productiviteit (Towers Watson, 2013) en 4x return on investment (McKinsey, 2016).

Wil je weten hoe je interne communicatie kan inzetten om vertrouwen en dus ook de betrokkenheid en productiviteit in je organisatie te laten groeien? Neem contact op met Studio InsideOut en ontdek hoe we je kunnen helpen.